Mesto chce s občanmi komunikovať aj elektronicky

20.08.2013 Liptovský Mikuláš

20.08.2013 LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - Liptovskomikulášska radnica sa chce viac priblížiť občanom mesta. Elektronizáciou svojich služieb sa snaží uľahčiť komunikáciu obyvateľov s mestským úradom a jeho inštitúciami. Zámer odsúhlasilo aj mestské zastupiteľstvo.
Ministerstvo financií SR vyhlásilo výzvu pre slovenské obce a mestá, ktoré sa môžu zapojiť do projektu elektronizácie samosprávy, t.j. do tzv. eGovernment-u. Ten obyvateľom miest šetrí čas pri vybavovaní úradnej agendy. Liptovský Mikuláš sa v projekte o elektronizáciu uchádza o zavedenie 88 poskytovaných služieb. „Pred pár dňami sme podali projekt, do ktorého sme začlenili väčšinu služieb každodenne vybavovaných našim Centrom služieb občanom a ostatnými odbornými útvarmi mesta. Týka sa to napríklad vzniku a zániku daňovej povinnosti, agendy pri kúpe majetku, rôznych informačných služieb či oznamovacích povinností,“ povedala Anna Rašiová, prednostka Mestského úradu (MsÚ).
Na elektronizáciu poskytovaných služieb chce radnica využiť externé zdroje z Európskej únie a štátneho rozpočtu. „Finančná hodnota podaného projektu je 979-tisíc eur, ktoré by sme vo svojom rozpočte hľadali len veľmi ťažko. Verím, že ak bude projekt schválený, uľahčí prácu nielen občanom mesta, ale aj našim pracovníkom,“ prízvukuje Jozef Repaský, viceprimátor mesta Liptovský Mikuláš, ktoré sa v prípade úspechu bude na spolufinancovaní projektu podieľať sumou 44-tisíc eur.
Napriek modernizácii systému budú existovať výnimky a v niektorých prípadoch sa obyvatelia návšteve mestského úradu nevyhnú. „Úrad na základe požiadavky občana spracuje buď automatizovane alebo ručne napr. rozhodnutie o dani z nehnuteľnosti, dane za komunálny odpad či poplatok za psa. Ak však nemá elektronický podpis, alebo si bude musieť vyzdvihnúť doklady, bude musieť mestský úrad navštíviť,“ vysvetľuje Dušan Močarník, vedúci útvaru informatiky na MsÚ.
V jesenných mesiacoch by malo byť známe, či Ministerstvo financií schválilo projekt elektronizácie služieb liptovskomikulášskej samosprávy. Ak sa tak stane, posledné aktivity z tohto projektu, môžu byť realizované do konca roka 2015.

 
Mgr. Slávka Kellová
Útvar komunikácie a marketingu 
 

Vyberte región